Πόσο σημαντικό είναι τόσο για εμάς ως κηδεμόνες, όσο και για το σκύλο μας να ανταποκρίνεται άμεσα στην ¨εντολή" ΕΛΑ και πώς το επιτυγχάνουμε μέσα από την σχέση μας μαζί του.


 

Είναι σημαντικό να μπορούμε να βρισκόμαστε με το σκύλο μας σε ανοιχτό χώρο ώστε να του δίνουμε την ευκαιρία να τρέξει, να παίξει μαζί μας και να εκτονωθεί σωματικά και πνευματικά.

Το ιδανικότερο είναι όλα αυτά να τα κάνουμε με το σκύλο μας σε έναν ασφαλή και περιφραγμένο χώρο.

Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που αυτό δεν είναι δυνατόν, π.χ. βρισκόμαστε με το σκύλο μας κατά τη διάρκεια μιας απόδρασής μας στο βουνό με πολλές μυρωδιές και διάφορα ερεθίσματα τόσο έντονα που τον κάνουν να μην ενδιαφέρεται για το αν είμαστε εκεί κοντά ή όχι. Ως εκ τούτου, δεν ανταποκρίνεται σε κανένα από τα καλέσματά μας.

Το σίγουρο είναι πως είτε σε ανοιχτό είτε σε ελεγχόμενο χώρο θέλουμε ο σκύλος μας να μας "ακούει" και να ανταποκρίνεται άμεσα στο κάλεσμα να έρθει κοντά μας.

 

Τι προλαμβάνουμε:

- Προλαμβάνουμε τυχόν απομάκρυνσή του λόγω έντονου ερεθίσματος (άλλο ζώο, φαγητό, δυνατός ήχος, έντονη μυρωδιά).

- Πιθανότητα τραυματισμού.

- Μειώνουμε τις πιθανότητες να τον "χάσουμε" από τα μάτια μας.

 

Οι αισθήσεις του σκύλου μας και ιδιαιτέρως η όσφρηση είναι πολύ δυνατές και στην ουσία μέσω αυτών κινείται, παίζει, μαθαίνει και αντιλαμβάνεται το περιβάλλον γύρω του. Πώς λοιπόν να ανταγωνιστούμε τη "φύση του";

Σκοπός μας δεν είναι να "αλλάξουμε το σκύλο μας", αλλά να του δώσουμε να καταλάβει πως κάθε κάλεσμα μας επιβραβεύεται με ποικίλους τρόπους.

Μέσω ασκήσεων ο σκύλος μας θα είναι σε θέση να έχει εμπιστοσύνη σε εμάς και να μας παρακολουθεί ακόμη και σε ανοιχτό χώρο. Με άλλα λόγια να έχει εκείνος τα μάτια του πάνω μας.

Στο βίντεο που ακολουθεί βλέπετε το Νταρκίνο, την Έμμα και τη Μίνι-Μίνι Μπλου να εκτελούν την εντολή "ΈΛΑ" και μετά να απαλλάσσονται με τη λέξη 'ΕΝΤΑΞΕΙ", για να συνέχισουν τη δραστηριότητά τους.

 


 

Εριεττα Καραμπετσου

Διπλωματουχος θετικη εκπαιδευτρια σκυλων
Μελος της Ενωσης Επαγγ. Εκπαιδευτων, APDT

Ε-Λ-Α & Ε-Ν-Τ-Α-Ξ-Ε-Ι
στο πάρκο