https://www.getpet.gr

 

Βοηθώντας εθελοντικά ανθρώπους να γίνουν Οδηγοί Τυφλών Σκύλων - Η ιστορία του Μόργκαν

της Εριέττας Καραμπέτσου, διπλωματούχου εκπαιδεύτρια σκύλων, μέλους της Ένωσης Επαγγελματιών Εκπαιδευτών APDT Victoria Stilwell Academy

Εξαιρετικά δημοφιλής  (5/5)
  •  29/6/2017
  •  
  •  getpet.gr
  •  
  •  Μόργκαν, Βίλια, πυροβολισμός, μάτια, τύφλωση, εκπαίδευση, Καραμπέτσου, υιοθεσία, Penny Marathon

Βοηθώντας εθελοντικά ανθρώπους να γίνουν Οδηγοί Τυφλών Σκύλων

 

Το πώς αλλάζει η ζωή ενός τυφλού ανθρώπου με το σκύλο οδηγό του το γνωρίζουμε.

Το ότι για να επιλεχθεί ένας σκύλος για οδηγός τυφλών είναι μια διαδικασία η οποία απαιτεί γνώσεις, υπομονή και προσπάθεια και αυτό το γνωρίζουμε.

Tι ξέρουμε όμως για το πώς εκπαιδεύεται ένας άνθρωπος ώστε να είναι ο ίδιος οδηγός ενός τυφλού σκύλου και τι σημαίνει αυτό για το σκύλο;

 

Τα τελευταία χρόνια, δυστυχώς, είμαστε μάρτυρες πολλών κακοποιήσεων σκύλων (ακρωτηριασμοί, δεσίματα, πυροβολισμοί κλπ). Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που τέτοιες επιθέσεις αφήνουν προβλήματα υγείας δια βίου στο ζώο.

 

Πέρυσι έμαθα για έναν άτυχο ημίαιμο σκύλο ο οποίος πυροβολήθηκε εξ επαφής στο δεξί του μάτι από κάποιον, επειδή πήγαινε κοντά του για χάδι και λίγο φαγητό. Το συμβάν διαδραματίστηκε στα Βίλια Αττικής.

Οι «ΖΩΟΦΙΛΟΙ ΜΑΝΔΡΑΣ – ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ» με τον κ Γιώργο Σαρτζετάκη (γνωστός για την διαρκή ζωοφιλική του δράση) κινητοποιήθηκαν και ο σκύλος κατάφερε να επιβιώσει χάρη στα χρήματα που συγκεντρώθηκαν για τις απαραίτητες επεμβάσεις στο μάτι του, για τη νοσηλεία και τη γενικότερη περίθαλψή του. Ο μέχρι τότε αδέσποτος ημίαιμος απέκτησε όνομα. Ήταν πια ο Μόργκαν. 

Ο πυροβολισμός όμως αφαίρεσε την όρασή του. Ο Μόργκαν είχε πια όνομα, αλλά είχε και ολική απώλεια όρασης.

Για καλή του τύχη πολλοί ενδιαφέρθηκαν να τον υιοθετήσουν παρά την αναπηρία του. Η υιοθεσία του έγινε από μια καλή μου φίλη, την Τόνια και τη μεγάλη της οικογένεια.

 

Τί βιώνει ένας σκύλος όταν τυφλώνεται ξαφνικά;

 

Για να μπορέσουμε να καταλάβουμε τι σημαίνει για έναν σκύλο η ξαφνική απώλεια όρασης καλό θα ήταν να πούμε δύο λόγια για το πώς αντιλαμβάνεται τον κόσμο ένας «μη ανάπηρος» σκύλος μέσα από την όραση του.

 

  • Μέσω της όρασης ο σκύλος αναγνωρίζει το οικείο περιβάλλον γύρω του, καθώς και γνωστά και άγνωστα πρόσωπα και αντικείμενα.
  • Μπορεί να διαχωρίσει μεγέθη, σχήματα και κάποια από τα χρώματα.
  • Ανιχνεύει την κίνηση και την κινητικότητα γύρω του και
  • Ανάλογα με την στάση σώματος ανθρώπων και ζώων είναι σε θέση να αναγνωρίζει τη διάθεση τους.

 

Ο Μόργκαν μέχρι πριν το ατύχημά του έβλεπε. Χάνοντας την όρασή του, έχασε ένα μεγάλο μέρος της εμπιστοσύνης του στους ανθρώπους.

Οι πρώτες μέρες στο σπίτι ήταν δύσκολες. Ο Μόργκαν μη ξέροντας το χώρο χτυπούσε πάνω στα έπιπλα και τους τοίχους του σπιτιού. Αυτό τον τρόμαζε ακόμα περισσότερο.

Όταν έμαθε σιγά σιγά να μετακινείται μέσα στο σπίτι, δεν ήθελε να βγει έξω, γιατί εκεί ένιωθε ασφάλεια.

Κάθε φορά που κάποιος πήγαινε να τον χαϊδέψει χωρίς να τον προειδοποιήσει λεκτικά τιναζόταν.

 

Εκπαιδεύοντας την Τόνια και τον Παναγιώτη να γίνουν τα μάτια του Μόργκαν!

 

Οι πρώτες μου συμβουλές στην οικογένεια του ήταν να τοποθετήσουν το φαγητό και το νερό του σε σταθερό σημείο και να αδειάσουμε μαζί το σπίτι. Όσο λιγότερα έπιπλα, τόσο λιγότερα εμπόδια και λιγότερα σκουντουφλήματα!

Χρησιμοποιήσαμε τη μέθοδο της αρωματοθεραπείας ώστε να μπορέσει ο Μόργκαν να συνδέσει το κάθε δωμάτιο του σπιτιού με μία συγκεκριμένη μυρωδιά. Μια εναλλακτική είναι ο διαφορετικός ήχος σε κάθε δωμάτιο, με διαφορετικά μουσικά κομμάτια. Με αυτό τον τρόπο του δώσαμε τη δυνατότητα να κινείται στο χώρο χρησιμοποιώντας την πιο δυνατή του αίσθηση, την όσφρηση και να διαχωρίζει έτσι τον έναν χώρο από τον άλλον.

 

Με συνεχή επανάληψη, επιβράβευση και υπομονή, ο Μόργκαν κινείται πλέον στο χώρο του «σαν αέρας». 

Κάναμε μερικά μαθήματα για να μπορεί να φοράει τόσο το στηθόλουρό του όσο και το λουρί του με χαρά, και σιγά σιγά τον βγάλαμε σε έναν καινούργιο για αυτόν έξω κόσμο. Προτιμούσαμε τις επαφές μόνο με σκυλιά καλά κοινωνικοποιημένα και ήρεμα.

 

Ο Μόργκαν πια απολαμβάνει τη βόλτα του με το Παναγιώτη και την Τόνια, γιατί μπόρεσαν και έχτισαν μια σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ τους, καθώς τον καθοδηγούν εκείνοι στο δρόμο και επιλέγουν εκείνοι αντί για αυτόν με ποια σκυλάκια θα έρχεται σε επαφή. Το ότι είναι τυφλός δεν σημαίνει πως θα είναι απομονωμένος για όλη την υπόλοιπη ζωή του. Παίζει, κυλιέται, πηδάει και τρέχει σαν ένας σκύλος με όραση. Εκείνος δεν βλέπει...αλλά έμαθαν να βλέπουν οι γονείς του γι’ αυτόν!

 

Κ' έχει έρθει η στιγμή για το επόμενο μεγάλο βήμα!

Βασική υπακοή για τόνωση της αυτοπεποίθησης και τη μέγιστη αίσθηση ασφάλειας που μπορούμε για αυτόν τον τόσο υπέροχο με ειδικές ανάγκες σκύλο!

 

Μπορείτε να δείτε και εσείς το Μόργκαν από κοντά στις 16 Ιουλίου στον τερματισμό του Penny Marathon που θα σας περιμένει με τους γονείς του, τον Παναγιώτη και την Τόνια.

 

ERiETTA KARAMPETSOU

HAPPY DOG.HAPPY OWNER

6977806432

happy@erietta.dog