Η γλώσσα σώματος του σκύλου μας

 

Τα σκυλιά χρησιμοποιούν τη γλώσσα σώματός τους για την επικοινωνία τους τόσο με άλλα σκυλιά, όσο και με τους ανθρώπους.

Μαθαίνοντας να "ακούμε" τη γλώσσα του σώματός του "με τα μάτια μας" μπορούμε να καταλάβουμε τη διάθεσή του και να επικοινωνήσουμε μαζί του.

Το ότι ένας σκύλος κουνάει την ουρά του δε σημαίνει απαραίτητα πως είναι χαρούμενος τη δεδομένη στιγμή. Αντίστοιχα, εάν ένας σκύλος γαυγίζει δε σημαίνει πως εκφράζει επιθετικότητα.

 

ΟΛΟ ΤΑ ΜΕΡΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΜΑΣ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΟΥ 

Το κεφάλι: μάτια, αυτιά, στόμα, ρουθούνια, μύες του κεφαλιού, δόντια ακόμα και τα φρύδια έχουν το δικό τους ρόλο στην αποτύπωση της διάθεσης του σκύλου μας.

Φωνή: διαφορετικοί τόνοι γαυγίσματος.

Ουρά: Η ουρά μπορεί να στέκεται χαλαρά στη βάση της, μπορεί να είναι μαζεμένη κάτω από τα πόδια, μπορεί να κινείται προς τα δεξιά ή προς τα αριστερά, μπορεί ακόμα και να κινείται γρήγορα σε ένδειξη εκνευρισμού ή μεγάλης προσμονής για κάτι που περιμένει.

Πόδια και πατούσες: Το σήκωμα της πατούσας ίσως δείχνει θετικό στρες σε κάποιο καινούργιο ερέθισμα ή στρες λόγω φοβικότητας.

Διαβάζουμε λοιπόν τα συναισθήματα, τις προθέσεις και τη διαθέση του σκύλου μας από τη γενικότερη στάση του σώματός του και συνδιάζοντας όλα τα παραπάνω στοιχεία που μας δίνει.

Αξίζει να πούμε πως όπως συμβαίνει και στο ανθρώπινο σώμα, οι κινήσεις του δεξιού μέρους του σώματος ελέγχονται από το αριστερό ημισφαίριο του σκυλίσιου εγκέφαλου και το αντίστοιχο για τις κινήσεις του αριστερού μέρος του σώματος.

Σε γενικές γραμμές ένας σκύλος που νιώθει άβολα καταφεύγει στα σήματα ηρεμίας (όπως πρώτη ανέφερε η Νορβηγίδα Θετική εκπαιδεύτρια Turid Rugaas). Τα σήματα ηρεμίας χρησιμοποιούνται είτε ώς μηνύματα για την αποφυγή διαμάχης, είτε αυτοηρεμιστικά για το ίδιο το ζώο.

Μερικά από τα πιο ευανάγνωστα και συχνά σήματα ηρεμίας είναι τα εξής:

- Σήκωμα της πατούσας

- Γλύψιμο της μύτης 

- Ακαμψία / Πάγωμα

- Στρίψιμο κεφαλιού

- Γύρισμα όλου του σώματος προς την αντίθετη κατεύθυνση

- Αργές κινήσεις

- Χασμουρητό

- Μύρισμα στα έδαφος

- και άλλα.

 

Για να καταλάβουμε τη διάθεση και τις προθέσεις του σκύλου μας θα πρέπει να ξέρουμε να "ακούμε" τη γλώσσα του σώματός του με τα μάτια μας και να μην υποθέτουμε.

 

Εριέττα Καραμπέτσου

Διπλωματουχος θετικη εκπαιδευτρια σκυλων
Μελος της Ενωσης Επαγγ. Εκπαιδευτων, APDT

Δείχνει έτοιμος για παιχνίδι

Photo: harstinedogbehaviorcenter.wordpress.com

Φαίνεται να νιώθει άβολα και να κάνει σήματα ηρεμίας

Photo: DogsAholic